Pizza w Góralskim Stylu
Pizza to już międzynarodowe danie, do którego każdy kraj czy region można dorzucić swój akcent. Skoro można zamówić pizza sushi(!), to pizza w stylu góralskim z oscypkiem brzmi całkiem naturalnie. Smakuje świetnie:-)
Ciasto
- 4 szklanki mąki (ok. 500 gramów mąki pszennej)
- 1 i ¼szklanki wody (ok. 300 gramów)
- 5 gramów drożdży (ok. 1/20 kostki 100 gramowych drożdży, czyli dzielisz kostkę na pół, znów na pół, znów na pół i jeszcze raz na pół)
- 1 płaska łyżka soli kamiennej (ok. 15 gramów)
Z tego przepisu wyjdą Ci 4 cienkie pizze o średnicy 30 cm lub 3 grubsze również o takiej samej wielkości.
Sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- garść świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek oliwy
Wszystkie składniki dodaj do wysokiej miski. Użyj blendera by sos był gładki i aksamitny. Dopraw według uznania.
Oscypka pokrój w plastry.
Przygotuj żurawinę. Są na to dwa sposoby.
Sposób 1: zalej wrzątkiem garść żurawiny i odstaw na 10 minut. Żurawina nabierze wody, odpuści trochę cukru i zrobi się miękka. Następnie odlej wodę i przepłucz żurawinę. Tak przygotowaną położysz na pizzy po pieczeniu.
Sposób 2: Dwie garść żurawiny gotuj z niewielką ilością wody. Po ok. 10 minutach gotowania zblenduj wodę z żurawiną. Do smaku możesz doprawić niewielką ilością soku z cytryny lub pomarańczy. Dodaj opcjonalnie łyżeczkę ksylitolu lub cukru.
Nałóż sos pomidorowy. Najlepiej zrobisz to chochelką lub łyżką. Pamiętaj, aby zachować 1 cm odstęp bez sosu pomiędzy brzegiem ciasta a sosem. Dzięki temu nie ubrudzisz sobie rąk sosem, gdy będziesz chciał jeść rękoma.
Następnie daj 8 plastrów kiełbasy.
Na plastry kiełbasy połóż 8 plastrów oscypka.
Po wyjęciu z piekarnika dodaj suszonej żurawiny lub sosu z żurawiny.
Pieczenie
temperatura: 180 stopni Celsjusza czas: 20 min
Opcja: termoobieg, bądź góra dół
I gotowe!
Jak Ci się udała pizza? Daj znać w komentarzach